Mézről

2014.10.07 13:26

 

 

 

Mézellenőrzés


Fogjuk meg a mézes üveget és fordítsuk meg.
A benne lévő buborék felszálló sebessége megmutatja milyen sűrű a méz..
(ugyan az a méz minél melegebb, annál gyorsabban száll fel a buborék)

10 fok alatt a buborék a jó mézeknél alig akar elindulni.
10 fokon legalább minimum 3-4 másodperc legyen.
20 fokon (szoba hőmérséklet) minimum 2-3 másodperc legyen.
30 fokon a legjobb mézek is kezdenek hígabbnak mutatkozni.

Kristályosodás

A jó mézek kristályosodnak kivéve az Akác.Az Akácméz is 1-2 év után beopálosodhat.
Ha az akácméz alján látunk pár szem kristályt akkor az a pici darab más növényről származik mint pl repce vagy málna.
Ezen növények egy időben nyílhatnak az akáccal és a méhek begyűjtik.
Az összes többi méz sűrűsödik.
Repce kb 3-6 hét
Vegyes 4-12 hét
A sűrűsödés lehet akár olyan is hogy a méz kő kemény lesz illetve olyan is hogy egyes részei előbb míg mások sokkal később keményednek be.

12 hónap a maximum.
Ha ez idő alatt nem történik meg a besűrűsödés(kivéve az akác) akkor az gyanúra adhat okot.

Árak

A VALÓDI TERMELŐI MÉZ ÁRA:

vegyes virág méz: 1200-2200 FT/kg
akác méz.: 1700-2400 FT/kg
fajtamézek.: 1500-2200 FT/kg

az ettől eltérő árak gyanúra adhatnak okot.

—————

Vissza