ÉGI UTAK CSILLAGÜZENETEI - 11. Bak

2016.01.06 21:18

 


A Bak csillagkép a régi Mezopotámiában a Gazella nevet kapta. 

 

A görö­göknél részben Amalthea kecskeistennő, részben fia, a kecskeszarvú Pán megjelenítője volt. Alatta láthatóak a Mikroszkóp (Microseopium) és a Déli Hal (Piscis Austrinus) csillagképek. Az előbbi a részletek fontosságát hang­súlyozza a sors eseményei, s feladatai vonatkozásában, míg az utóbbi a meg­jelenő segítséget és felemelkedést szimbolizálja. 

E hal mentette meg ugya­nis az egyiptomi Ízisz királynőt a vízbe fulladástól!

 (A víz az érzelmek ele­me!

A mélyről jövő motiváció e szakaszban a lélek birodalmának részletei felé fordítja a figyelmünket. 

A Bak halfarkú csillagkép. 

A halfarok a Vízön­tő kiöntött vizében fürdik, pontosabban tisztul! A Vízöntő vize azonban fölöt­te látható, tehát a belső világ részleteinek ismerete általi tisztítás a jövőért történik! A Bak jel mitikus történetei, bibliai példái pontosan erről szólnak!

Nyilas csillagkép nemző fázisa után a megszülető fénylélek itt ölt testet. 

 

A Bak feletti Delfin (Delphinus) és Kiscsikó (Equuleus) csillagképek mutatják ezt. 

A kis Delfinből később nagy hal (Cet és a Halak) lesz, míg a Csikó szárnyaló Pegazosszá válik. 

Jól látható, hogy a capricornusi szellemi­ségből világmegváltó erő válik!

Bak csillagkép (illusztráció, Giovanni Battista della Porta: Della Celeste Fisonomia, Padova, 1623)

 

A Tejútról „lehozott" tudás, kicsiny gyermekként ölt testeit. Már az ősi mithraizmusban is a Nap barlangban születik, illetve az őt megszemélyesítő hősök, istenek, megváltók is

 

A kereszténység a mithrasz kultuszból táplál­kozott, de a görögök korszakváltó főistene Zeusz is, az Ida hegyének har­angjában jön a napvilágra. (E barlang hasadéka, pont olyan, mint az égen a Tejút hasadéka!

 

A Megváltó tehát, a Tejút barlangjából jön elő, de mi már tudjuk, hogy világra jövetelét a teljességbe való beavatás előzi meg! 

 

A Bak csiliagjeléhez tartozó tápláló, éltető erőt testesíti meg Amalthea, aki tejével Tejút!) eteti az ide elrejtett Zeuszt. 

A belül már felragyogó fényt óvni, vi­gyázni kell! A Bak, Vízöntő és Halak hármasa összeér, összekapaszkodik az égen. 

 

A Halak, mint a már cselekvő Megváltó, a Vízöntő vizén át üzen a lé­leknek a jelenbe. 

 

Ez az üzenet pedig az Unió Mvstica tudatosítása. A miszti­kus ábrázolásokon a Bak egy hihetetlenül magasan lévő, keskeny sziklaszir­ten áll, magabiztossága lenyűgöző és érezhetően uralja a világot. Nem szé­dül, nem esik le.

Ez csak akkor lehetséges, ha tudja, hogy a szakadék mélyén lévő kavics, a sziklák oldalán növő mohák, a fák és virágok, de az égen repülő madarak is benne vannak! A külvilág is ő,  csak önmagába, zuhanhat- ha zu­han egyáltalán. 

 

Ez a tudat, ez az állapot szükséges a világ uralásához! 

Mert itt már alulról, a sötétségből kell feljutni, a vitág tetejére!

 

A csillagkép másik istene, a kecskeszarvú Pán. Hermész fiaként biztosította a termékenységet.

A természet istennőit, a nimfákat tehát, nem véletle­nül kergette, a „nemző kedvű” Pán. 

 

Az előle menekülő, majd nádassá válto­zó Szürinx (nád, a név jelentése) nimfa testéből készítette a pánsípot. A zene, mint a „szent rezgés", itt megint csak a magas energiák hívását szimbolizál­ja. A Pán szó jelentése: Minden.

 

Isten mindenhol, mindenütt, mindenben jelen van. (Lehetne- e másként mindenható?) 

 

A panteizmus szellemisége e csillagkép „filozófiájából” táp­lálkozik. Megszületett a Megváltó.

A szüietés fénye már rávilágít a jelen ikarnáciö tő feladataira. A Bak jelében történő születés most sorsfeladatként megjelenik. 

A Rák minőségébe érve is az Istenek Útjának teremtő bölcses­ségét hozza le az utazó! 

Az itt megvalósuló tudás már minőségileg magas ka­tegória. 

 

A Nyilas szakaszban megélt szeretet bölcsesség a gyakorlatba áthe­lyezve a tapasztalatok bölcsességévé alakul.

 

A múlt ismeretei közül csak a valóban életképes marad meg. Az életképesség mércéjét a megszülető fény állítja fel. 

 

SZERETET e mérce neve. 

 

Ami nem ebhői jön e világra az sorsot, visszajöveteleket, karmát teremt. 

A Bak csillagképében ezt (is) tanuljuk meg. Égi - földi életünk ivén haladva a bevonzott tapasztalatok tudatosító hatá­sára, a felvállalt sors eredményeként beindul a megtisztulás folyamata!

 

A Vízöntő erre ömlő tisztító, „unio-információt” hordozó vize jelöli ezt. 

 

(...az eddig alul elhelyezkedett tömeg a társadalom magasabb rétegébe tört. Ezúttal a barbár, nem mint régebben, a népvándorlás idején, a fejlett és magas embert távolról és kívülről rohanta meg, hanem alulról és belülről. Az emberben magában van a tudattalan, ami feltört, és a társadalomban magában van a tömeg, amely feltört. 

Ez az új népvándorlás, a barbárság vertikális betörése. Amivel együtt jár, hogy a helyzet nemcsak kívülről változik meg; a fejlett és magas ember elűzésével és a fejlett és magas életrend elpusztításával az ember pszichológiai helyzete is megfordul. 

Ami felül volt, az most lekerül, s ami alul volt, az felmerül. 

 

A tudattalan jut fel, a tudat pedig le. Nem az értelem van fent, hanem az ösztön, nem a fény, hanem a homály, nem a paradiso, hanem az inferno, nem a magas, hanem az alacsony, nem a rend és a józanság, hanem a rendetlenség és a szenvedély. Nem a tudatos gondolkozás, hanem a reziduum és a mítosz. Ezért a fordított rend a kiválasztásban, az értékelésben, a rangsorban, az ízlésben.....

Ehhez hasonló katasztrófa az embert csak akkor érte, amikor a földet özönvíz árasztotta el, és az emberiség az óceánban elmerült.

De akkor az elmerülés külső volt, mint ahogy a népvándorlás is külső: ma az ember saját tudattalanjában és a társadalom saját tömegében merül alá. Az óceán a tudattalan, és a tudattalan az óceán. Vízözön annyi, mint elmerülni a tudattalanban. Ma éljük ezt a belső vízözönt.)

Minél többet végzünk el feladatainkból, annál szabadabbak, s tisztábbak le­szünk!

Az égi egyenlítő alatt látható Capricornus még mindig a belső uni­verzumra irányítja erőinket. 

A Bak csillagképhez is az uralkodás feladata társul, de égi helyzete révén a belül, születő fénnyel együtt jön a világra az alázat felemelő fontossága. 

„A föld urai fejet hajtanak a megszületett Meg­váltó égi fényessége előtt!” „Az Isten országa tibennetek van!”

 

A Kecskebakhoz a születés és halál elválaszthatatlansága is szorosan hoz­zákapcsolódik. 

Lehet tudni, hogy a Megváltó földi élete nem lesz hosszú, hi­szen „időnként” a földi szellemiség sötétebbik fele van túlsúlyban, s ők nem viselik el a világosságot.

Amikor az érveket indulatok váltják fel, akkor iga­zán érezhető a sötétség agresszivitása. Csak ami (nem tudatosítva) bennem is megvan, arra tudok visszarezegni, indulatba jönni.

A megváltók rövid, föl­di életét mindig fényes égi váltja fel, de e fölött már nem rendelkezik emberi hatalom.

A rövid élet hatása azonban csak kozmikus mércével mérhető. A Nap fényébe (fizikai) szemünkkel nem nézhetünk károsodás nélkül. 

A Meg­váltó azt mondja, hogy a Teremtő fényébe emberként, csak a szíveddel tekint­hetsz!

Olümposzi védnöke -Kronosz és Rheia legidősebb leánya-Hesztia. A csa­ládi tűzhely és tűz istenasszonyaként felügyelte a tisztaságot, s tisztességet, a becsületet és a jóságot is. A megváltói szerep központi jelentőségére utal, hogy az emberi középpont (köldök) megjelenik a családban, mégpedig a ház- tűzhely fontosságában.

A delphoi omphalosz (köldök) jelölte a görög világ közepét, ahol a híres jóshely is működött. 

Híressé vált felirata: Ismerd meg önmagad és légy bé­kés! 

 

Sok népnél a Sarkcsillag az ég s a világ köldöke. A keleti ezoterikus rendszerek gyakorlataiban a köldök szerepe központi, mert itt van az egyik fő energiaközpont.

Ennek ismeretében válik érthetővé, hogy a megváltók fényfelszabadítása révén kozmikus erők jelennek meg és válnak érzékelhe­tővé a földi élet minden területén. 

A mi Bak csillagaink e feladatkörre vo­natkoznak. A lényeg válik láthatóvá...

Az év körén haladva tudatosodnak bennünk céljaink, feladataink, s alko­tó, teremtő energiáinkkal a szabadság és tisztaság (Vízöntő) eléréséért mun­kálkodunk.

A kozmikus úton járó lélek belső fényével, sorsfelvállalásával a felső ener­giák lentre irányuló teremtéséhez járul hozzá. 

A mindenség belső tudatoso­dása által nemződik a fényhozó!

 
 
https://documents.tips/…/28699793-paksi-zoltan-egi-utak-csil…

 

—————

Vissza