Ki kicsoda az egyiptomi vallásban...

2015.12.09 00:18
 

 

 

 

 

images.jpg

 

 

 

Hogy megértsük az egyiptomi kultúrát és vallást,  először is érdemes azzal tisztában lenni, amit Egyiptom templomaiban tanítottak,  nem miséket és prédikációkat tartottak mint napjainkban.  A különbség hatalmas!  Tanítani azt lehet, ami tudást, tapasztalatot sokszor évszázadokon át halmozunk fel.  Ezzel szemben prédikálni, misézni arról szoktak amit feltételeznek vagy próbálnak megmagyarázni mellébeszéléssel a mai kor papjai.    A különbség magáér beszél.  Ezért nem is szabad összehasonlítani, párhuzamot vonni a mai templomok és az egyiptomi templomok funkciója között...

 

 

 

Egyiptom főbb tanítási központjai:

 

 

 

Az Abydosi Osiris templomban.  - A reinkarnációról tanítottak.

A Kom Omboi templomban.  - Az univerzum kettősségéről tanítottak.

A Thebai Luxor templomban.  - Az emberi testről tanítottak.

A Danderai Hathor templomban.  - A viselősségről tanítottak.

A Philei Isis templomban.  - A női nemről tanítottak.

Az Edfui Horus templomban.  - A megvilágosodás létezéséről tanítottak.

A Thebai Karnak templomban.  - A tudat fejlődését tanították.

 

Emellett csillagászatot, matematikát, orvoslást, filozófiát, írást stb...

 

 

Osiris.

 

images.jpg

 

 

A reinkarnáció ura. Ő jelképezi az erőt,  amely az ember evolúciós folyamatát életeken keresztül vezeti és az embert tökéletes halandó lénnyé teszi,  aki felelősséggel bánik a tulajdonát képező hatalmas erőkkel.    Feladata: hogy toleránssá váljon az ember,  aki tisztel másokat,  nem akar megváltoztatni senkit  mert tudja,  hogy mindenkinek megtanulandó feladata van.   Osiris a fényt képviseli, aki a hím aktív erő.

 

 

 

Isis.

 

 

images.jpg

 

 

Aki életre kelti az emberi tudatot,  amikor a lélek beleszáll az emberi testbe.  Az emberi tudatot első Seti jelképezi.   Isis is a fényt képviseli, aki Osirissel együtt a tökéletes harmónia felé tereli az embert.   Isis belső világában fogannak meg a magasabb rendű érzelmek.   Isis a női aktív erő.

 

 

 

Seth

 

images.jpg

 

A sötétség hatalmát jelképezi.   Aki az anyag felé löki az embert,  az érzéki örömök felé,  a tudatlanság mozdulatlansága felé.    Seth képviseli az eredeti állati természet súlyát, ez a gyönyör önző elérése felé irányuló akarat,   még akkor is,  ha másoknak káoszt és fájdalmat okoz.   Seth ereje hátráltatja a fejlődési folyamatot.   Mai megfelelője a sátán.

 

 

 

Nephtys.

 

 

images.jpg

 

 

A sötétség hatalmát jelképezi  Seth-el együtt.   Nephtys a test által keltett érzésekér, vágyakér felel.

 

 

 

 

 

Osiris és Isis története.

 

 

 

Egyiptomban Osiris és Isis uralkodott.  Ők alkották meg a törvényeket, ők voltak az egyiptomi civilizáció létrehozói.   Ők tanítottak tiszteletre és Isten keresésére.   Miután ezt elérték,  Osiris más dimenziókban kutat más igazságok és tudás után.   Birodalmát az elme szimbólumát, felesége Isis kezében hagyja.   Seth a sötét állati erő, meg akarja szerezni a birodalmat az ember elméjét és Isist,  akibe őrülten szerelmes.    Amikor Osiris visszatér, Seth összeesküvést sző 71 előkelővel és meghívja Osirist egy lakomára.    Magával visz egy gyönyörű fa koporsót,  amelyet pontosan Osiris méretére készítettek.   Seth kijelenti, hogy annak adja a koporsót,  aki belefér.   A koporsót mindenki kipróbálja,  Osiris is belefekszik mire lecsukják a fedelét, lepecsételik és bedobják a Nílusba.    Seth aki minden élőlény szenvedélyes és állati oldalát jelképezi, megkaparintja Osiris elméjét, amit a test érzékeire és vágyaira korlátoz.   Osiris koporsóját a tenger Libanonba sodorja ahol beleakad egy tamariszkuszfa gyökereibe.   A fa körülfogja a koporsót.   Az ottani király meglátja a gyönyörű fát és kivágatja,  hogy oszlopot készítessen belőle a palotájába.   Nem tudja, hogy belül ott van a koporsó.   Isis sok kaland után megmenti a koporsót és visszaviszi egyiptomba.    Amikor ezt megtudja Seth tizennégy darabra vágja Osiris testét, majd a részeket szétszórja az ország területén.   Isis azonban beutazza egyiptomot és megtalál 13 részt, kivéve Osiris hímtagját.    Isis Thoth segítségével összerakja Osiris testét és spirituálisan eggyesül férjével.    Átjárja Osiris illata és teherbe esik Horussal.

 

 

 

 

Horus:

 

 

images.jpg

 

 

Osiris és Isis fia.    Akkor születik meg amikor a világosság győzedelmeskedik a sötétség felett.   Horus az elhunyt lelkét várja, miután Máth mérlegelte az életében elkövetett tetteit.   Horus utasítja a lelket, hogy lépjen be új teste szentélyébe

 

 

 

Math:

 

 

 

images.jpg

 

 

Az igazság Istennője, aki az elhunyt szívét (annak a jelképe amit a halott életében gondolt,  érzett és tett)  a mérlegére helyezi,  amit az igazság tollával ellensúlyoz, így megállapítva megtanulta-e a lélek a neki rendelt leckét.

 

 

 

Thoth:

 

 

 

images.jpg

 

 

Az íbiszfejű férfi aki azt az Isteni igét jelképezi,  mely minden létező dolognak nevet ad.   Ő tartja kezében a sors könyvét,  melybe felírja minden egyes lélek nevét és megjelenési formáját.   Könyvében feljegyzi amit a léleknek meg kell tanulnia az élete folyamán.   Halálakor pedig feljegyzi az elért eredményt.   Ő a túlvilág írnoka.

 

 

 

 

Anubis:

 

 

 

images.jpg

 

 

A sakálfejű ember,  aki a halott lelkét vezeti, a halál utáni anyagtalan világban.

 

 

 

 

 

Atum-Ra:

 

 

 

 

images.jpg

 

 

 

Az egyiptomiak egyetlen Istene a kezdeti egység.    Atum-Ra soha sem jelent meg emberi formában.   A hieroglifákban csak arany korongként a fény forrásaként ábrázolták.   Atum-Ra a homogén,  örök és megváltoztathatatlan.

 

 

 

 

 

Ptah:

 

 

 

                                  

statue-of-ptah2.jpg

 

 

 

Aki megteremti az anyagot.    Kezében egy három jelképből álló jogart tart.    Ez a jogar az életenergiát szimbolizálja.   A három jelkép,  Ankh az érrendszer pulzálását.     Was a szentfejű pálca a fő verőér szimbóluma, azt a csatornát jelenti amelyen az energia a test különböző pontjaiba áramlik.    Djed, az energikus kígyó, a kundalíni jelképe amely felmászik a gerincoszlopon.

 

 

 

 

Amon-ra:

 

 

 

images.jpg

 

 

 

Aki a saját képmására teremti az embert akinek lehetősége van az alkotásra.   Amon-Ra hatalmas koronája a tudatot szimbolizálja.   Ennek a koronának hét mezője van, ez a hét tudatszint és a hét csakra jelképe.

 

 

 

 

     Egyiptomot templomok és vallási központok köré építették.   Luxor templomában az egyiptomi gyerekekből választottak ki néhányat a papok, tudásuk és fogékonyságuk alapján akik tanításaik után képesek lesznek arra,  hogy vezessék az emberiséget és jól bánjanak a természet erőivel.     Ezzel egyben lehetőséget is adtak ezen gyerekek számára arra,  hogy később papokká váljanak.    Megtanították őket az Isten és az Univerzum révén végbemenő tökéletessé válás folyamatára.    Tudománnyal, művészettel, vallással és filozófiával foglalkoztak.   Megtanították nekik az önuralom gyakorlását és azt,  hogyan őrizzék meg életerejüket és értsék meg a tisztelet és a szabad akarat fontosságát.    A papoknak az volt a feladatuk,  hogy vezessék az embereket az általános javuláshoz vezető úton..     Tudásuk elismeréseként néhány paphoz hozzátették a Hotep nevet (a békés ember).    Például:   Inhotep vagy  Ámenhotep.   Ezek a papi szervezetek még a fáraók hatalmát is beárnyékolva határozták meg Egyiptom sorsát.    A szervezet jelképeként Hórus szeme szolgált.   Ez a szimbólum minden egyiptomi templom falán megjelenik.   Hórus az emberi sólyom jelképezi a lelket amint a halandó és behatárolt folyamat végére ér és megérti a világmindenség folyamatát.

  

 

 

 

     A Hórus szem papjai békésen vezették templomaikból az ebereket a tökéletessé válás útján úgy,  hogy információt fedtek fel előttük Istenről,  az Univerzumról és arról a folyamatról amin az emberi tudat keresztül megy.    A növendékek a templomok falai közt éltek és legalább 21 évig tanultak és képezték magukat hogy papokká és papnőkké válhassanak.   A növendékek közt nem volt nemi megkülönböztetés.   Ahogy a növendékek fejlődtek bizonyos szintek elérése után, más-más Nílusmenti templomokban tanultak tovább.   Minden templom más-más információt tanított az Univerzumról és létezésünkről. Az oktatás első fázisa hét évig tartott, ami alatt a növendékek általános tudást kaptak a világmindenségről.

  

 

  

 

 

 

     A Kom Ombói templom segített megérteni a kettős és polarizált Univerzum fogalmát, hogy összehasonlíthassák az ellentétes oldalak különbségét és így megérthessék a világot.  A főpapok olyan létesítményeket is építettek amik felerősítették a tanítványok halálfélelmét, amit megtanultak kontrollálni és megértették hogy a halál csak egy lépés egy másik tanulási élmény felé.   A tanítványokat magas falakkal elzárt területen, krokodiloktól és kígyóktól hemzsegő területeken,  termekben ahol oroszlánok és más vadállatok voltak,  tették próbára elszántságukról.      Megtanulták lassan leküzdeni az elhagyatottságtól való félelmüket, a támadó és védekező ösztöneiket.

  

 

     Természetesen a tanítványok érkezése előtt olyan szinten megetették az állatokat hogy azoknak tán élni sem volt kedvük.  Ezt azonban a tanítványok nem tudták,  de lássuk be az önmagukba vetett hitük,  az hogy leküzdötték a félelmeiket és bementek a vadállatok közé,  hogy nem volt halálfélelmük, hatalmas segítség lenne a mai ember számára is,   hiszen ez pozitív gondolkodásra tanít,  a mindennapi szorongások amik igen is befolyásolják az ember életét, a haláltól való alaptalan félelem, mennyivel megkönnyíthetné a mai ember életét is.  Arról nem is beszélve hogy a dimenzióváltásnál ha kis időre összecsúszik is a harmadik és negyedik dimenzió,  ahol a gondolataink valósággá válnak    (Gízai piramis lezárt belseje)   a félelem nem ismerése a pozitív gondolkodás, egyenlő a felsőbb szintre való jutással!!    Erről bővebben, később a  Dimenzióváltás résznél még lesz szó.

 

 

 

 

 

  

     A Luxori templomot az emberi test mintájára tervezték.   Minden szoba egy egy szervet jelképez a hét csakrával.

 

 

 Minden szoba a hozzá kapcsolt szervről adott információt, azok működéséről, jelentőségéről.   Itt koncentrációs és mozgási gyakorlatokat is végeztek.   Megtanulták tudatosan lassítani a szívverésüket, légzésüket, felismerni az agy rezgéshullámainak különbségét bizonyos állapotokban (Alfa, Théta stb... meditáció).   Ezen tudások bírtokában a tanítványok később képesek voltak testüket mégjobban kontroll alatt tartani, kiváló műszerré téve azt.   Minden templomot más más-nak szenteltek.  Matematika, csillagászat, gyógyítás, spiritualitás.   A papok a templomok tetejéről tanulmányozták a csillagképeket valamint minden csillagászattal kapcsolatos elméleteiket, tapasztalataikat és azok hatásait.  Így a Nílus áradásait is ki tudták számolni és a nap-éj egyenlőség jelentősségével is tisztában voltak.

  

 

     A tanítványok a második 7 évben tanulmányozták a jobb agyféltekét, a szivet és abból fakadó értelmet (szeretet),

                     

 

keresték a gondolat és a meditáció közti különbséget. Megtanultak magukra öszpontosítani, különbséget tenni a magasabb rendű én és az egó között.   Azonosulni egy másik lénnyel, vagy tárggyal, míg azzá nem tudtak válni szellemilegamire gondoltak.  Ismerték a telepátiával való kommunikáció bizonyos szintjeit, megtanulták megváltoztatni a rezgésszintüket, hogy kontrollálják a külső döntéseket.  Behatóan tanulmányozták az állatokat és rovarokat, bejegyezték az ismereteiket.  Ismerték az állatok szokásaikat vemhességi idejüket, szaporodási viselkedéseiket.

 

     Az Abydos-i Ozirisz templom a reinkarnációval foglalkozott.  Az életre úgy tekintettek, mint a fejlődési folyamat részére.  Mindegyik személyiség olyan erőt képvisel, amely formálja a jellemet, bizonyos viselkedésre sarkallja az embert és tökéletességre, vezető élettevékenységet hoz létre.   Az Abydosi Ozirisz templomban több ezer ember élt ez a templom 15o km-re északra fekszik Thébától.   Épült Krisztus előtt 1.3oo körül.   A templomban 7 szentély és számos más célt szolgáló helyiség volt.   A tudás sok életen keresztül szélesedik ki a tudatban, hogy lassan bölcsességgé alakítsa az ember tudatlanságát.   A folyamat során az ártatlan lelkekből tapasztalt lények válnak, akik felfogják létük értelmét.   A merev és feszült ember aki a félelem alacsony rezgésszintjén él, rugalmas és éteri teremtménnyé fejlődik a reinkarnáció során, olyanná aki a szeretet magas rezgésszintjén létezik.   A tökéletessé válás folyamata az ellentétek egyetemes iskolájában az egymással szemben álló polarizált és kettős tényezők.   A fény és a sötétség, az anyag és a szellem, a szenvedés és a boldogság valóságában zajlik.  Az ellentétek lehetővé teszik hogy összehasonlítsuk az egymással szemben álló részeket.   Az ellenséges helyzetek képessé tesznek bennünket arra, hogy megmondjuk melyik vezet az igazi spirituális fejlődéshez, a békéhez és harmóniához.

 

 

     

     A templom kapuja csupán csak évente négy alkalommal nyílt meg, négy jelentőségteljes napon.   Azokon amelyeken a csillagok által vezetett társadalom, az építészetén keresztül megmutatta a nap mozgásával kapcsolatos ismereteit az embereknek.  A nap-éj egyenlőségnek és a napfordulóknak alkalmával, amik meghatározzák a Föld éghajlati ciklusait.   A Nap sugárnyalábjai jelölik az évszakok változását, a Nílus áradását, a vetés és aratás kezdetét.   A nap első sugarai bevilágítottak az ajtón és megvilágították az Amon-Ra szentélyt az arany bárkát.   A hajó a tudat Földi útját és a nap égi útját, valamint a napok és évek okát jelképezi egy olyan Univerzumban ami soha sem áll meg.

 

     A lélek minden életben új egyéniséget vesz fel, hogy átélje az új sorsa által meghatározott helyzeteket.  Szabadon dönthet arról, hogy adott körülmények közt hogyan cselekedjen és hogyan elemezze viselkedése eredményeit, ily módon fejlődik. Több millió döntést hoz ami által lassan megtapasztalja hogy döntései milyen következményekkel járnak.   Abban apillanatban amikor a templomba látogatók megértik ezeket a szimbólumokat, elérkezik egy új kor a vízöntö kora ( 2o12 ) és az emberiség átéli egy ciklus végét, átél egy szellemi változást. Áll a hieroglifákban.

 

     Ozirisz nővére Ízisz életre kelti az emberi tudatot, melyet I. Seti jelképez, aki az egész emberiség pásztorbotját tartja a kezében.

 

             isis_osiris.jpg Isis and Osiris image by NekomataGrl

 

     A képen Ízisz életre kelti a tudatot.   Ez az az Isteni pillanat amikor a lélek beleszáll a testbe, hogy az élete során hozott döntéseinek megértésével meglelje az Univerzum igazságait.  Az ember az egymást követő életekben olyan helyzeteket él át amelyekben más elemekkel kerül kapcsolatba.  A nehéz helyzetek jelentik azt a leckét amelynek megtanulására megszületett.   A reinkarnáció során az ember lassan toleránssá válik, megtanul tisztelni másokat, megtanulja, hogy ne akarja megváltoztatni a másik embert.   Rugalmassá válik, mert megérti hogy mindenkinek küldetése van, megérti hogy arra valók az életfeladatok, hogy megtanulja, mindene megvan amire szüksége van az ebben az életben adódó feledatai megéléséhez, amit nem változtathatunk meg hiszen akkor az az illető nem fejlődik a maga ciklusában.  ( Ezzel az egy dologgal magyarázható az is, amiért rabszolgatartó társadalom ellenére, a szeretet és megértés felé igyekeztek mindazzal együtt, hogy nem volt jó dolguk a rabszolgáknak).   Úgy tartották, nekik ahoz meg kell még tanulni az engedelmességet, a nélkülőzést, ezért születtek rabszolgának.   Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet, de ha belegondolunk abba, hogy a lélek szabad akarattal rendelkezik amiáltal megválaszthatja hova, milyen körülmények közé születik a megtanulandó lecke miatt, akkor érthető ez a gondolkodást.  Tehát minden ami történik tökéletes, nem véletlen.   Ha ezt belátjuk, az emberben nagy bizalom alakul ki Isten iránt.

 

     A reinkarnáció során az ideiglenes tudattal rendelkező halandó és korlátolt ember állandó tudatú, halhatatlan lénnyé változik (miután megtanult mindent és nem kell újra reinkarnálódnia) aki a saját akarata szerint képes behatolni az anyagba és elhagyni azt.   Az embernek nem csak egy élete van.   A halál csupán ajtó a körülmények változásához és egy újabb sors beteljesítéséhez.   Mindegyik élet más tanulsággal szolgál az ember a tökéletessé válás folyamat a tisztelet és belső béke által élőbb utóbb eléri a halhatatlanságot, mivel egyszerűen már nem születik újjá.   Ezen alapul Ozirisz mítosza.

 

     A két ellentétes erő mely először az agyban majd a polarizált világban megmutatkozva lehetővé teszik a fejlődést.  Az ember élete, melyet befolyásol a két alapvető ellentét, meghatározza az ember viselkedését és a cselekedeteit, melyek következményeiből tanul.   A szenvedés képessé tesz a boldogság és béke felismerésére, megértésére.   Az Ozirisz mítosznak négy alakja van.  Négy testvér akik természetes módon párokat alkotnak és ezzel két ellentétes erőt képviselnek.   A fényt és a sötétséget.  Ozirisz és Ízisz képviselik a fény erejét amely a spirituális felé hajtja az embert, a harmónia felé, a tudat javítása felé ők a reinkarnáció vezetői.  Set és Nephtys (Neftisz) jelképezik a sötétség hatalmát ami az anyag felé hajtja az embert, az érzéki örömök felé a tudattalan mélysége felé, a tudatlanság mozdulatlansága felé.   Ozirisz a hím aktív erő, az akarat amely a megszerzett bizonyosságon alapul.   Azon a bizonyított információn amely a harmóniát a békét és a boldogságot előidéző tevékenységeket erősíti.   Set képviseli az eredeti állati természet súlyát amely késlelteti az anyag spiritualizációját.   Ez a gyönyör és önzőség felé irányuló akarat még akkor is, ha másoknak káoszt és szenvedést okoz.

 

Egy történet amely kiolvasható a hieroglifákból a lélekvándorlásról.

 

Teljes méretű kép megtekintése     Toth a túlvilág írnoka, jegyzi fel a sors könyvében azt a leckét amelyet az újászületett lélek meg fog tanulni.  Halálakor pedig feljegyzi az elért eredményt. Anubis a sakálfejű ember vezeti a halott lelkét ebben az anyagtalan világban.

 

 

 

Teljes méretű kép megtekintése

      A sakál jelképezi a vezérlő erőt.  A sivatagban eltévedt egyiptomiak a sakált követve találtak vissza a civilizációba.  Anubis Maat-nak az igazság Istennőjének mérlegére helyezi a szívet, annak a jelképét amit a halott gondolt, érzett és tett.

    

 

 

Teljes méretű kép megtekintése

 

     Ezt az igazság tollával ellensúlyozza, hogy megállapítsa, megtanulta-e a lélek a neki rendelt leckét.

        Ezután fogadja őt Toth az íbiszfejű ember.  Ő jelképezi az egyetlen Istent amikor megsokszorozza a teremtés lényeit, minden egyes döntés eredményét mérlegre teszi.   Értékeli a nehéz helyzetekben hozott döntéseket, az erre az életre szóló alapvető leckét.   Ő írja a sors könyvét, feljegyzi milyen változásokon ment át a lélek a fejlődés folyamatában.  (érdekes mi is azt mondjuk, hogy a sors könyve meg van írva)   Milyen nevet, milyen alakot vett fel, hol született, milyen helyzeteket élt át és milyen eredményeket ért el.   A több állat testéből összeállított szörnyalak jelképezi azokat a formákat, amelyekben a lélek újászületett és megjeleníti különböző állati természetének különböző momentumait.  Az állati erő az, amely a lelket az anyag felé hajtja, a vágyak és az érzékek.  Ez Seth ereje.Teljes méretű kép megtekintése

 

      Minden emberi lény sötét oldala. (mai megfelelője lehetne akár a sátán is)   Ez hátráltatja a fejlődési folyamatot.   A lelket saját tudatának fénye vezeti és végleges felszabadulásának pillanatában, amikor bevégzi újászületéseinek ciklusát, mert mindent megtanult, Hórusz vár rá.   Hórusz utasítja hogy lépjen be új teste szentélyébe, itt találhatók a tudatát irányító egyéb erők is.   Ezek vezetője Osiris az a mozgatóerő amely segíti a fejlődést, a megtisztulást és az állati szenvedélyek elhagyását.  Vele van Izisz és Nephtis.  Ők testének azokkal az érzékeivel és érzelmeivel kötik össze amelyek elfoglalják azt az új életet amelybe beleszületik.

 

       A teremtés első szakaszában, a világmindenség megjelenése előtt, csak egyetlen abszolút Isten létezett, a kezdeti egység amelyet Atum-Ra nak neveztek.   Atum-Ra soha sem jelent meg fizikai formában.   A hieroglifákban általában arany korongként a fény forrásaként ábrázolták.  Atum-Ra az abszolút Isten az univerzum teremtése előtt létezett statikus, homogén egység.   Örök állandó és megváltoztathatatlan.   Mindent tud és mindenütt jelenvaló.  Ptah Istennek az a pillanata amikor akarata megnyilvánul a teremtésben és létrejön a világegyetem.   A második szakaszban Isten létrehozza az akaratát, Isteni energiáját hogy nyilvánvalóvá tegye a világegyetemet.  Megteremti az anyagot.  Az univerzumnak ezt a mesteri alkotóját Ptah-Ra nak nevezték.  A Ptah jogarnak mély szimbolikája van az életet létrehozó energiára utal. Ptah azt a pillanatot jelképezi, amelyben Isten akarata összesűríti az eredeti anyagot, amit mi léleknek nevezünk.  (Ma már orvosi laboratóriumokban bizonyított hogy ha meghal valaki azután lassan fény, egyfajta összesűrűsödött energia távozik a testéből, ami abból adódik, hogy az életünk folyamán a sejtjeink energiát, fényt termelnek.  Ez a fény azonban csak laboratóriumi eszközökkel mérhető.  Ezt szintén léleknek nevezzük). 

 

 

https://www.mibenhiszel.eoldal.hu/cikkek/egypt.html

—————

Vissza