ORVOSI ZSÁLYA

2013.08.06 12:27


Salvia officinalis 

Neve annyit tesz, mint gyógyítani. :) 

 

Az orvosi zsálya a Földközi-tenger, de különösen a dalmát tengerpart vidékéről származik. 
Dél-Európa karsztjain tömegesen előfordul, Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként , dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik. 
Hazánkban gyógynövényként és mézelő növényként nagyobb területeken az 1930-as évektől kezdve termesztik. 
A déli fekvésű melegebb, napsütötte, szélvédett, magasabb fekvésű területeket kedveli. 
A zsálya a kiskertben vagy az erkélyen egy nagyobb edényben is termeszthető. 

 

Másik fajtája, a mezei zsálya (Salvia pratensis) legelőkön, réteken és rézsűkön lelhető fel. Már mes-sziről virítanak sötétkéklilás virágai, melyekből aromás illat árad. 

A mezei zsályának a virágját leginkább csak toroköblögetésre vagy zsályaecet előállítására használjuk -egy marék virágot áztatunk natúr ecetben, amelyet hosszabb betegeskedés esetén jótékony és élénkítő bedörzsölésre alkalmazunk. 



Levelét gyűjthetjük májusban és júniusban, még a virágzás előtt. Mivel a zsálya száraz, napos időben illóolajokat termel, célszerű napos időben, főként déltájban szedni és árnyékos helyen kell szárítani. 



A zsályát népiesen a tejelválasztás, nyál és izzadtság elválasztás csökkentésére alkalmazzák. 

A zsályából készült krém kiváló izomlazító hatású és segít a kontraktúrák (Az ízületeknél inas eredés, tapadás sérülése, vagy inaktivitása miatt kisebb lesz az izomrostok mozgásterjedelme. Ez a rendellenes állapot rögzülhet és a természetes mozgást akadályozza.) oldásában. A szakirodalom általában nem tér ki a zsályának ez irányú felhasználásáról, de Magyarországon a zsálya krémet a rehabilitációban például a Pető intézetben alkalmazzák központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek, izomlazítására kontraktúra oldására. 

 

Csak Óvatosan! :) 

Gyógyhatását az illóolaj, a cseranyag, a keserű anyagok és a flavonidok adják. A zsályát gyógyszermennyiségben csak az orvossal megbeszélve használjuk. 
A szakirodalom szerint a zsályateát azonban ne tegyük mindennapos teává, mert a magas tujon-tartalom különféle görcsös rángásokkal járó panaszokat okoz. 

A napi 6 gramm zsályaadagot nem szabad túllépni. Mindazonáltal a tea főzésekor e vegyület túlnyomó részben elbomlik így a gyógynövény ajánlott mennyiségben történő használata mellett a fenti szimptómák kockázata elhanyagolható. 
Használata alatt ajánlatos kerülni az alkoholt, :) mert a zsálya növeli a részegség kellemetlen tüneteit, súlyosbítja a másnaposságot! 

Egyesek elálmosodhatnak tőle. 



Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt. 

Felhasználása: 

A zsálya, -a levendulán kívül ez az egyetlen gyógynövény,- amely segít az éjszakai izzadások esetén; kigyógyít abból a betegségből, amely az éjszakai izzadásokat okozza, élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyöngeséget, ami ezzel a betegséggel együtt jár. 

/Ilyenkor pláne jó az izzadás ellen/ :) :) 

 

Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert. 

Tisztítja a vért, nyálkátlanítja a légzőszerveket és a gyomrot, étvágygerjesztő hatású. 
Torokfájásnál a zsálya tannin tartalmaz, amelynek összehúzó tulajdonsága a foginyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt kedvező hatását is megmagyarázza. 
Németországban az orvosok a meleg zsályás toroköblítőt többek között ajánlják a torokfájás és a mandula gyulladás enyhítésére. 

Zsályafőzet cserszömörcével 1:1 arányban keverve használ vérző és laza fogak, fogínysorva¬dás és –fekély esetén. Ilyenkor öblögessünk vagy pedig a főzetbe mártott vattával ecseteljük az ínyt. 

:) 

A zsályát ülőfürdőként alkalmazva, lazító nyugtató hatással van a mai kor stresszes emberére. 
A zsálya nemcsak hasznos gyógynövény, hanem pompás fűszer is. 

A rozmaringhoz és a kakukkfűhöz hasonlóan a zsálya is erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz amelyek lassítjk a hús megromlását. 

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. 

 

A fűszernövényt használhatjuk bárányhoz, sertéshez, nyúlhoz, vadashoz, és szárnyasokhoz is. Nagyon finom fűszervaj, paradicsomsaláta és pizza készíthető belőle. 
Mivel igen intenzív aromája van így a főzés során csak minimális mennyiséget használjunk fel a levelekből. 

 
Forrás: H. R.

—————

Vissza


Téma: ORVOSI ZSÁLYA

Nincs hozzászólás.